Empresas del Grup Pere Mata
Institut
Pere Mata

Prop d'un miler de persones amb dificultats de mobilitat han guanyat autonomia amb el Banc d'Ajudes

 
Des del gener del 2014, quan la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus a través de la Fundació Pere Mata va posar en marxa el Banc d'Ajudes Tècniques (BAT) de Reus, 905 persones amb dificultats de mobilitat han guanyat autonomia. Per accedir a aquest servei, que inclou el lloguer de material i l'assessorament personal al domicili d'una terapeuta ocupacional, cal demanar cita prèvia a  Serveis Socials de l'Ajuntament de Reus, de manera presencial a les oficines situades a l’edifici de l’antic hospital (carrer de Sant Joan), trucant al telèfon 977 010 034 o a través de correu electrònic citapreviaareabenestar@reus.cat. Una part del material del BAT arriba a través de donacions, com les 10 cadires de rodes que aquest dimecres 15 de gener ha donat Càritas de Reus.
 
La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, valora de manera molt positiva els sis anys de funcionament del BAT: «l'objectiu d’aquest servei és millorar la qualitat de vida de les persones amb dependència, i la de les seves famílies, facilitant la seva autonomia al domicili i a l'exterior. I a més això ho fem d’una manera sostenible, ja que oferim l’oportunitat de donar una segona vida al material».
 
Per cada material voluminós (llits, grues, etc.) llogat, l'usuari ha d'aportar un dipòsit de 50 euros a retornar en el moment de la devolució i pagar 10 euros de lloguer cada mes. Per la resta de material (cadires de rodes, caminadors, etc.), s'ha d'aportar un dipòsit de 10 euros a retornar i està exempt de pagament de lloguer. La majoria del material llogat prové de donacions.
 
L'any 2016, el BAT de Reus va ser inclòs en el Contracte Programa 2016-2019 del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya dins del marc del programa d'Actuacions en matèria d'Accessibilitat.
 
Balanç de l'any 2019
D'una banda, des de l'1 de gener fins al 31 de desembre l'any 2019, aquest servei ha atès 177 persones noves, ha realitzat 455 intervencions, que inclouen els serveis de transport de material voluminós i els seguiments de la terapeuta ocupacional, i ha dispensat 162 ajudes tècniques, entre les quals destaquen 28 llits articulats, 22 grues, 18 cadires de rodes i 55 cadires de dutxa.
D'altra banda, s'han rebut en donació 1 llit articulat, 5 cadires de rodes, 5 cadires de bany i 4 caminadors. La donació més destacada l’ha fet la Residència pública de gent gran de Reus-ICASS.
 
Ajudes Tècniques
Les ajudes tècniques són productes dissenyats per a persones amb discapacitat i per a persones amb mobilitat reduïda de forma temporal. S'utilitzen per ajudar en moviments o accions que la persona és incapaç de realitzar per si mateixa i proporcionen un major grau d'autonomia i seguretat en la realització d'activitats de la vida diària. Així, per exemple, el BAT ofereix ajudes tècniques domiciliàries, com els llits articulats, les grues per a la mobilització de persones i els matalassos antiescares; ajudes per a la mobilitat com caminadors i cadires de rodes, i ajudes per a l'adaptació del bany com cadires de banyera i elevadors de WC.
 
Donació d'ajudes tècniques
Una altra de les funcions del BAT és la gestió de donacions de material d'ortopèdia, individuals i d'empreses i institucions.
Per això, es fan xerrades per donar a conèixer el BAT entre els col·lectius més susceptibles i professionals de la ciutat: equipaments públics, Centres d'Atenció Primària de Salut, etc.
Les famílies que disposen d'ajudes tècniques que no utilitzen, com per exemple, cadires de rodes o caminadors, poden donar-les al BAT, de manera presencial al número 29 del carrer de la Tolerància de Reus o trucant al telèfon 977 300 442.
 
Ocupació per a persones amb malaltia mental
El BAT ofereix oportunitats laborals a persones amb malaltia mental, ja que les tasques de neteja i reparació de material, així com el transport de material voluminós, les realitzen treballadors del Centre Especial de Treball de la Fundació Pere Mata.
 
La Fundació Pere Mata
La Fundació Pere Mata basa les seves actuacions en la protecció i l'assistència a les persones amb trastorns mentals, discapacitat o dependents, per tal d'aconseguir la seva integració comunitària, millorar la seva rehabilitació i qualitat de vida, així com, el seu benestar i el de les seves famílies. Entre molts altres serveis, en l'actualitat gestiona els bancs d'ajudes tècniques de les terres de l'Ebre i de Reus.

Galería de Imágenes PMS

@GrupPereMata a Twitter

Agenda
VER MÁS ACTOS